
 

 

These answers relate to the proposed real-time pricing proposal and were provided to MEUG in 
response to questions submitted during the consultation. 

Response to MEUG memo regarding our proposal for real-
time pricing 
The Authority’s responses to MEUG’s memo received by email on 4 September 2017 are provided 
inline in the blue boxes in the original document reproduced below. 

MEUG’s memo is a draft document with the intent to clarify the obligations and opportunities for 
purchasers under RTP. 

Date: 21/9/2017 
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MEUG & EA discussion on RTP 5 September 2017 

Comparison of current Code for price formation with proposed RTP Code for large end consumers 

Guide to following tables 
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General notes 

1. Defined terms are in italics. 
2. All bids, except difference bids, must be first made > 71 Trading Periods (TP) before dispatch TP.  For difference bids, it’s > 4 TP.  
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Current Code for purchasers with approved DCLS Proposed Code obligations under RTP 

Purchaser gains approval for device of group of devices to be a DCLS. New 13.87A includes DCLS for dispatch notification purchasers. 
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Dispatchable Load Purchaser must make either (13.7(2))1:  

• Nominated dispatch bid. cl. 13.13(1)(c) price band requirements (min $15k and max $600k) deleted. 

∼ Must revise bid if f/cast ∆ > 5 MW & > lesser of (10 MW, 10%).  13.19B changed from beginning to end of dispatch TP. 

∼ During gate closure, MW can be revised for bona fide physical 
reasons or S.O. formal notice (13.19A (1A) and (1B)). 

No change. 

∼ If MW change made in gate closure, purchaser must report to 
EA by 1700 hours following business day (13.21). 

Question: No change.  Is this now necessary? Or at least why urgency for a 
report as has no pricing implications and could say have a monthly batch 
report? 
Answer: It is possible clause 13.21 might not be necessary if 
rebidding/reoffering within the trading period is adopted as part of 
RTP. However, the reason for a bona fide stated at the time of 
rebidding may not be adequately detailed. Rebidding can affect 
pricing, because the modified dispatch bid could still be used for 
dispatch and therefore set dispatch prices. For that reason, it is 
important bona fide claims are appropriately justified, and waiting for a 
month may be too long for that information to be accurate. We will 
reconsider this clause during the detailed design phase. 

∼ If MW change made 1 TP before dispatch TP bid becomes a 
nominated non-dispatch bid (13.19A(3A).  

Question: No change.  Is this now necessary? 
Answer: Moving dispatchable demand to the dispatch schedule may 
render 13.19A(3A) defunct; ie, the issues giving rise to the Late Bid 
Revisions amendment  may no longer exist. We will consider revoking 
subclause (3A), provided it does not allow inappropriate constrained 
payments. Note any change to bids within gate closure must be under 
a formal notice or for a bona fide physical reason (13.19A(1B)). 

∼ If MW change 15” before TP purchaser must directly contact End time extended from start TP to end TP. 

                                                
1 Or can rely on 13.8A “Deemed nominated bids”. 
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Current Code for purchasers with approved DCLS Proposed Code obligations under RTP 
S.O. (13.20) Question: Why not replace with automated notification? 

Answer: The change to clause 13.20(1) captures rebidding/reoffering 
within the trading period itself, which is not currently permissible. 
However, we will consider the suggestion to automate this notification 
in the detailed design phase. 

∼ Receive and act on dispatch instruction (13.72(1)(iii)) Change.  Dispatched like generation rather than off NRS. 

• Or Nominated non-dispatch bid.  No change. 

∼ Follow same rules as nominated non-dispatch bid rules for 
non-conforming nodes 

No change. 

And can switch between the above 2 bids and revise at any time 
(13.19A(1)(aa)) except 2 TP prior to dispatch TP (13.19A(3B)). 

Question: No change.  Is this now necessary? 
Answer: In general a DCLS should not be able to change from non-
dispatch to dispatch inside the gate closure period. However, this may 
be desirable in response to a GEN; ie, to provide additional resources. 
We will consider amending 13.19A(3B) in that context.  

Dispatch notification purchaser (all new provisions for “dispatch light”) Question: Apply to S.O. to have DCLS approved (13.87A). 

Nominated non-dispatch rules apply (?). 
Answer: The same rules apply for dispatch-lite as for other DCLS: 
submit nominated bids, which may be dispatch or non-dispatch. 
Question: Receive dispatch notifications (13.72(1)(ab)). 

Need not comply with notifications but subject to review (13.82A).  
Answer: And must communicate intent not to comply to system 
operator (either by rebidding, or via acknowledgement of the dispatch 
notification). 
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Current Code for purchasers with non-dispatch-capable load RTP proposal and notes 

Nodes allocated as conforming on non-conforming (sch. 13.7 or EA’s own initiative 
(13.27A). 

No change. 

Question: Will emerging technologies and RTP warrant a review? 
Answer: Not for RTP as such. 
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At non-conforming GXP:  

∼ Purchaser must make a nominated non-dispatch bid 
(13.77AA(2)(a)).   

No change. 

∼ Must revise bid if f/cast ∆ > 5 MW & > lesser of (20 MW, 20%).  13.19B changed from beginning to end of dispatch TP. 

∼ If MW change 15” before TP purchaser must directly contact 
S.O. (13.20) 

End time extended from start TP to end TP. 

Question: Why not replace with automated notification? 
Answer: As above. 

∼ If in response to 5” indicative prices a purchaser in any 15” 
period wishes to change demand by > 50 MW in NI or > 30MW 
in SI then must advise S.O. by telephone > 5” before and take 
instructions from the S.O. (13.96).  

Question: There are no 5” indicative prices, therefore is this needed? 
Answer: 13.96 has been recast to cover demand responding to price in 
real-time; ie, now ‘dispatch prices’ rather than the 5-min indicative 
prices. The system operator would still require information on large 
changes in demand to securely manage the system. 

At conforming GXP:  

∼ S.O. must f/cast load (13.7A).   
EA can request a report on accuracy (13.7B) 

 No change. 

∼ Purchaser may make a difference bid (13.77AA(2)(b)) No change. 

∼ If in response to 5” indicative prices a purchaser in any 15” 
period wishes to change demand by > 50 MW in NI or > 30MW 
in SI then must advise S.O. by telephone > 5” before and take 
instructions from the S.O. (13.96).  

Question: There are no 5” indicative prices, therefore is this needed? 
Answer: As above. 

∼ No prices forecast. Price and quantity bands assigned (15.58AA). 
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