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Q1.  Do you agree the issue  identified by 
the Authority is worthy of attention?   

 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 

 

 

 

Yes absolutley agree this is the way forward and commend the EA approach to addressing this and 
allowing new technologies to participate in the market. I have limited my thought to some of the 
technicalities which may or may not impact on how the rule change is described. 
 
There is information in the long form report that doesn’t correctly reflect the technical merits that may 
or may not be of consequence to the outcome being pursued by the EA which I will cover off.  
 
There may need to be more thought or clarity on whether batteries systems will participate in the IL or 
reserves market or both being bidirectional devices that can be used up to their rated capacity. 
 
 
Paragraph 2.20 When charging, BESSs act like load and are able to provide IL by interrupting or  
reducing the power being used to charge the battery or can quickly revert to full generation, in the 
reverse direction if required (Limited by the State of charge of the battery) 
 

Paragraph 2.22   2.22 The issue this paper seeks to address is that a BESS cannot offer instantaneous 
reserve when discharging (ie, injecting power into the power system), or when connected and charged 
but neither charging nor discharging, because the Code as currently drafted does not allow for forms 
of ‘injectable’ instantaneous reserve other than PLSR and TWDR. 

This statement could be misinterpreted. Its not clear this is a statement supporting the technical 
limitation or the code limitation when the BESS is discharging. Discharging is the same as generation 
therefore the statement regarding not being able to provide reserve is incorrect unless the battery is 
already at full generation or fully discharged?  Note a BESS technically can provide reserve or effective 
IL when participating in the power system at less than full rated output  in either charge or discharge 
direction and neither full charged or discharged. Whether it’s allowed to under the rules is a different 
emphasis and therefore this statement could interpreted differently depending on the readers 
viewpoint. 

  
 

Q2.  Do you agree with the  objectives of 

the proposed  Code amendment? If not, why 

not?   

 

 

It is a positive way forward the use of this 
technology however technically another area of 
proven performance of batteries is surrounding 
aiding frequency keeping service which could also 
be considered. It is a matter not discussed in the 
document. However Im happy to defer to EA 
regarding the simplicity of this change or otherwise. 
It is noted however that the proposed amendments 
to the rules may already accommodate batteries 
performing this service. 

 

Q3.  Do you agree the benefits of  
the proposed amendment  outweigh its 
costs?   

 

 

No opinion on cost however it is my view the change 
could extend to frequency keeping services as well 
as instantaneous reserve without much 
consequential impact. In addition   
As stated earlier, there may need to be more 
thought or clarity on whether batteries systems will 



participate in the IL or reserves market or both being 
bidirectional devices that can be used up to their 
rated capacity. 

 

Q4.  Do you agree the proposed 
amendment is preferable to  the other 
options? If you disagree, please explain your  
preferred option in terms   
consistent with the Authority’s  statutory 
objective in section  15 of the Electricity 
Industry   
Act 2010.   
 

 

No opinion 

 

Q5. Do you agree the Authority’s  proposed 
amendment  complies with section 32(1) of  
the Act?   

 

 

No opinion 

 

Q6. Do you have any comments  on the 
drafting of the  proposed Code amendment?   

Clause   X.X   

 

 

No comment 

 

Q7. Do you have any comments on the 
drafting of the  proposed procurement plan   
amendment?   

Clause  X.X   

 

Clause B32.1.2.1 Should this include a provision for 
not just interuptible load but a return to generation 
(discharging) rather than just an assumed 0 output? 
In that case what is it operating in. The reserve 
market or the IL? Need to decide one or other? Isnt 
it really just a bidirectional generator? 
 
Clause B32.1.5 
It may not matter in terms of the impact of this 
statement however a few points. 
 
A BESS system over a normal mechanical inertia 
generator can technically be set up in a wide variety 
of ways, which this statement context may need to 
consider. 
 
For example it could be set to respond to a change 
in Psetpoint to a frequency excursion without a 
known droop as long as it has provision to return to 
a prior setpoint folowing the excursion.  
 
If we consider droop in terms of normal generation  
is a function that is always set aiding the grid being 
maintained at frequency. Therefore if this is a 
requirement with a tight droop or V/F response the 
battery will take up a larger share of the response 
on the grid depending on damping and therefore 
may operate as a more responsive frequency keeper 
over the systems requiring build up of mechnical 
gain even if the BESS is not participating as a 
frequency keeper. So therefore consider whether 



 

droop requirements to be set only when called on 
to respond or fulltime as there is quite a difference 
in how the battery will respond when continuously 
connected to the grid?  Options could be selectable 
depending on whether the battery is able to 
participate in frequency keeping or both markets? 
 
General- Some thought would need to be given 
toward the requirements for stability connected to 
the grid where the battery is arguably likely to be the 
most responsive generator/load on the grid at 
anyone time.  


