Electricity Industry Participation Code Amendment (Definition of
Connected Generation) 2024

Under section 38 of the Electricity Industry Act 2010, and having complied with section 39 of
that Act, I make the following amendments to the Electricity Industry Participation Code
2010.

At Wellington on the /7% day of April 2024
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Amendment
1 Title
This is the Electricity Industry Participation Code Amendment (Definition of Connected

Generation) 2024.

2 Commencement
This amendment comes into force on 1 June 2024.
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Code amended
This amendment amends the Electricity Industry Participation Code 2010.

Clause 6A.1 amended (Purpose and outline of this Part)
In clause 6A.1(2)(a)(1), replace “that generates” with “with connected generation of”.
In clause 6A.1(2)(b)(ii), replace “a capacity” with “connected generation”.

Clause 6A.2 amended (Interpretation)

In clause 6A.2, insert the following definition after the definition of business:

“connected generation means the sum of the maximum capacity of each generating

unit of the generator, where maximum capacity of each generating unit is the greatest

amount for each generating unit, in MW, that is:

(a) offered into the wholesale market as offers or reserve offers; or

(b) gifted to the wholesale market by giving notice under clause 15.13 that the
generation is not receiving payment from the clearing manager; or

(c) contracted to the system operator as an ancillary service; or

(d) for generation that is not included in any of (a), (b), or (c) above, the nameplate
capacity of the generating unit”

In clause 6A.2, revoke the definition of total capacity.

Clause 6A.3 amended (Corporate separation and arm’s-length rules applying to
distributors and connected generators and connected retailers)
In clause 6A.3(3)(a), replace “a total capacity” with “connected generation”.

Clause 6A.4 amended (Distributor agreements)
In clause 6A.4(3)(a), replace “a total capacity” with “connected generation”.

Schedule 6A.1, clause 31 amended
In Schedule 6A.1, clause 3I(1)(a), replace “a total capacity” with “connected
generation”.

Explanatory Note

This note is not part of the amendment but is intended to indicate its general effect.

This amendment to the Electricity Industry Participation Code 2010 (“Code”) comes into
force on 1 June 2024.

The amendment amends Part 6A of the Code to insert a new definition of “connected
generation”, revoke the definition of “total capacity” and replace the references to “total
capacity” with references to “connected generation” so that Part 6A applies to all generation
technology, including non-rotating generation technologies such as batteries.

More information about the amendments is available on the Electricity Authority’s website
https://www.ea.govt.nz/projects/all/code-amendment-omnibus/




